Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Magyarország legnagyobb természetvédelmi szervezete közel 50 éve alakult meg azzal a céllal, hogy a madarak védelmével hozzájáruljon az emberi életminőség és a biológiai sokféleség megőrzéséhez Magyarországon.

Az MME több mint 10 000 tagja 30 területi, és több szakmai munkacsoport és szakosztály keretében tevékenykedik országszerte. Minden megyében működik legalább egy helyi csoportunk, központi szervezésű programjainkkal az ország minden területét jelen vagyunk.

Céljaink megvalósításához együttműködünk a lakossággal, az önkormányzatokkal, a gazdálkodókkal és az állami természetvédelemmel. Önkénteseinkkel kutatásokat, védelmi akciókat hajtunk végre, ismeretterjesztő előadásokat, táborokat rendezünk, kiadványokat jelentetünk meg.

Fajvédelem
Az MME természetvédelmi munkájának sarokkövei a hosszú távú fajvédelmi programok. Főként azokra a fajokra koncentrálunk, amelyek magyarországi populációja fontos részét képezi az európai vagy a világállománynak. Az MME koordinálta vagy szervezi többek között: a túzok, a kerecsensólyom, a parlagi sas és a kék vércse védelmét célzó programokat. Az állományok felmérése mellett a védelmi módszerek fejlesztése és végrehajtása, a döntéshozókkal való együttműködés és a szemléletformálás is a munkánk részét képezi.

Kutatás
A MME Monitoring Központja folyamatosan gyűjti a madarak állományadatait és az élőhelyi információkat. A hazai madárgyűrűzés koordinációjáért is az egyesület felel, a Madárgyűrűzési Központ kezeli a hazai gyűrűzési adatbázist, koordinálja a gyűrűzési programokat. A két központ munkáját évente sok százezer önkéntes munkaóra segíti.

Környezeti nevelés
A szemléletformálás mindig is alapvető része volt munkánknak. Az MME megalakulása óta az országos Madarász ovi, Madarász suli és tábori programunkban több százezer gyerek és felnőtt vett részt, lakossági madarász rendezvényeinken évente mintegy 50 000 látogató fordul meg. Az MME számos tájékoztató anyagot, kiadványt ad ki minden évben.

Madárbarát kert program
Az MME 1992-ben indította el lakossági Madárbarát kert programját, mely azoknak szól, akik szívesen tennének a természet védelemért, környezetük zöldítéséért. A program lényege, hogy az emberek mesterséges odúkkal, egész éves itatással és téli etetéssel segítsék a madarakat a kertekben, az óvoda és iskolaudvarokban, panellakásokban, irodaházaknál. A programhoz csatlakozók madárvédelmi munkájukkal madárbarát kert, óvoda, panel vagy munkahely elismerő címet és táblát szerezhetnek meg.

Támogatóink, együttműködő partnereink

Kapcsolat

A Földgömb Alapítvány

1142 - Budapest
Erzsébet királyné útja 125.

Email: info [kukac] expedicio.eu

© Heiling Média Kft.