Magyar Földrajzi Múzeum

Tudás, kaland, egzotikum

Játékos ismeretszerzés az Érd-Tétényi-fennsík élővilágáról a Biodiverzitás – biológiai sokféleség természeti kincsesasztal segítségével

A rendezvényen Duna-parti hordalékban csiga és kagyló keresés, madárfészek és tulajdonosa párosító játék, csont alapján történő fajfelismerés és állati nyomozó feladatlap várja az érdeklődőket a Magyar Földrajzi Múzeum standjánál.

Állandó kiállításaink:

Magyar utazók, földrajzi felfedezők

Az 1983-ban megnyílt kiállítás 205 m2-en kapott helyet, s hat egységre bontható. Külön teremben mutatjuk be a Magyar Földrajzi Társaság történetét. Az egész falat betöltő térképen követhetik nyomon a látogatók a 28 legjelentősebb magyar utazó, köztük Benyovszky Móric, Kőrösi Csoma Sándor, Cholnoky Jenő, Prinz Gyula, Reguly Antal, Magyar László, Teleki Sámuel, Almásy László, Stein Aurél, Germanus Gyula, Kittenberger Kálmán és Széchenyi Zsigmond útvonalát.

A Kárpát-medence tudományos feltárói

Külön állandó kiállítás mutatja be a történelmi Magyarország földrajzi és földtani feltáróit. Az 1988-ban megnyílt, Balázs Dénes által rendezett kiállítás elsősorban jeles geográfusainak, Teleki Pál (1879-1941) Cholnoky Jenő (1870-1950) és id. Lóczy Lajos (1849-1920) földrajzi munkásságát mutatja be. A kiállítás ízelítőt ad jeles geográfusaink, geológusaink tevékenységéből, valamint Magyarország ásványaiból. A térképészet magyar történetét bemutató termünk különlegessége egy Zeiss C5-ös sztereoplanigráf, mely magyarországi kiállításon kizárólag nálunk látható működőképes állapotban. Az utolsó teremben a "földalatti Magyarországnak", hazánk barlangjainak és karsztvidékeinek megismerés-történetét illusztrálja a kiállítás.

3276 expedíciós nap, Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újraolvasva

A múzeum alapítójának állít emléket a 3276 expedíciós nap, Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újraolvasva című állandó kiállítás. A tárlat egy „háromdimenziós” kézikönyv, melynek hét tematikus egységében (karsztok, sivatagok világa, őserdők világa, jég- és a vulkánok világa) nemcsak a földrajz szerelmesei érezhetik otthon magukat, hanem a földrajzjegytől függetlenül minden kíváncsi és a világra nyitott érdeklődő.

Érd elszórt természeti kincsei

Érd városa az Érd‒Tétényi-fennsíkon helyezkedik el, mintegy 60 km2-en. A terület kedvező természeti adottságainak köszönhetően már több mint 80 000 évvel ezelőtt a neandervölgyi ősemberek is megtelepedtek itt. A modern időkben a főváros közelsége miatt gyorsan növekedett a település, és ma már közel 70 000 ember otthona. Emiatt azonban kevés természeteshez közeli élőhely maradt a településen. A természeti értékeket ma már csak elszórtan találjuk meg Érden, főleg a városperemi részeken, melyek helyi- és országos védettségű, valamint Natura 2000-es területek. Ezeket mutatják be az Érd elszórt természeti kincsei című kiállítás diorámái az alábbi egységekben: Élet a ház körül, Érd környéki erdők, Érd növényvilága, Beliczay-sziget és Érdi-magaspart, Fundoklia-völgy élővilága egykor és ma.

Magyar Földrajzi Múzeum – Tudás, kaland, egzotikum
2030 Érd, Budai út 4., Telefon: (06-23) 363-036, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,
Honlap: www.foldrajzimuzeum.hu, A nyitvatartást honlapunkon tekintheti meg!

Támogatóink, együttműködő partnereink

Kapcsolat

A Földgömb Alapítvány

1142 - Budapest
Erzsébet királyné útja 125.

Email: info [kukac] expedicio.eu

© Heiling Média Kft.