Az Arab Emírségekben is egyre nagyobb divat a túrázás: egyre többet fordítanak a turizmusra, azon belül is a bakancsos, outdoor turizmusra. Ezekben a fejlesztésekben élen jár Ras Al Khaimah, ami az Egyesült Arab Emirátusok legészakibb emírsége. Az adottságai kiválóak, hiszen területének egy részén húzódik a Hajar hegység, amely több, mint 70 millió évvel ezelőtt keletkezett.

A Hajar hegység leglátványosabb és leglátogatottabb úti célja a Jebel Jais hegy, ami egyben az Egyesült Arab Emirátusok legmagasabb csúcsa. A Jebel Jais számtalan izgalmas kalandot és extrém programot kínál minden korosztálynak, akik szeretik aktívan eltölteni a szabadidejüket. Itt építették meg a világ leghosszabb zipline-ját, azaz drótkötél-pályáját, ahol fémesen sikító hang kíséretében, százhatvannal suhannak a görgő csigára kötözött rakétaemberek a mélybe. Tavaly adták át az 1840 méter hosszú és mintegy nyolc percen át igazi adrenalin fröccsöt garantáló új bobpályát Jais Sledder néven. És itt nyitotta meg Bear Grylls első “túlélő” táborát Explorer Camp néven, ahol 4, 8, illetve 24 órás kurzusain a résztvevők extrém körülmények között tudják tesztelni a saját képességeiket és egyben különböző túlélési technikákat sajátíthatnak el.

A különleges kalandprogramjai miatt a Time magazin 2022-ben a világ 50 legjobb helyei közé választotta Ras Al Khaimah-át.